Ierse literatuur

BOEKEN NR. 9, AUGUSTUS 2016

Mary Costello: Academy Street

door Kris van Zeghbroeck

Mary Costello (°1963) is afkomstig uit Galway en groeide op in het westen van Ierland tot ze naar de universiteit verkaste in Dublin. Ze studeerde Engels, was een bescheiden lezer en had geen dromen om schrijver te worden. Tot ze het op haar tweeëntwintigste voelde kriebelen en na een cursus creative writing de twijfels opzijschoof om met enig succes kortverhalen te schrijven. Een huwelijk en full-time lesgeven doorkruisten haar aspiraties als schrijver. Nadat haar huwelijk op de klippen liep, nam ze met succes de draad weer op. Dat resulteerde in 2012 in de verhalenbundel China Factory, later gevolgd door de roman Academy Street (2014), bekroond met de Irish Book Awards (Novel of the Year) 2014.

In Academy Street volgen we het verhaal van Tess Lohan, die opgroeide in de jaren veertig op het domein Easterfield. Wanneer haar moeder komt te overlijden, wordt haar jonge leven overhoop gegooid. Nauwelijks zeven, stopt ze een tijd lang met spreken, wat maakt dat ze een goed luisterend oor ontwikkelt, maar haar hele leven moeite heeft om haar persoonlijke emoties te uiten. Ze gaat naar de kloosterschool, wordt verpleegster en verhuist naar de Verenigde Staten. Na een liefdesaffaire met David, een advocaat uit Dublin, brengt ze als alleenstaande moeder haar zoontje Theo groot. Een pracht van een kind, maar hij verwijt zijn moeder wel dat hij geen vader heeft. De titel van het boek komt van de straat in het noorden van Manhattan waar Tess meer dan veertig jaar een uiterlijk rustig (in de ogen van haar zoon zelfs passief) leven leidt, terwijl ze innerlijk verscheurd wordt door liefde en verlies. Emotioneel kan ze de groeiende kloof tussen haar en haar geliefden niet overbruggen.

De inspiratie voor deze roman kwam uit het verhaal ‘You Fill Up My Senses’ dat in haar debuutbundel verscheen. Costello gebruikt biografische elementen van haar familie om dit fictieve verhaal vorm te geven. Zo werd Easterfield gemodelleerd naar het oude, grote huis met aanpalende boerderij waar Costello’s moeder opgroeide. Het was dan weer een tante van Costello die als verpleegster voor een tijd naar de Verenigde Staten verhuisde en een appartement had in Academy Street in de toenmalige Ierse enclave Inwood. Bouwstenen die het epos van Tess Lohan vorm geven, ingebed in het verhaal van de Ierse diaspora en het voortdurend zoeken naar een identiteit. Een hele boterham voor een relatief korte roman.

Daarover zegt Costello: ‘I never set out to write a short novel--I thought Academy Street would be longer. I wrote it in a fairly linear fashion over one year, although it had been incubating for several. I found Tess's voice early on, and tried to keep tight to it. She dictated the tone and pace and duration and led me across those bridges from one period of her life into the next without too much fuss or detail. She's an introvert--an intuitive introvert--so things don't need to be spelt out or laboured over; they can be gleaned.’

Amsterdam : Hollands Diep 2016, 222 p. Vert. van: Academy Street door Wim Scherpenisse. ISBN 9789048826162

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 3, MAART 2024

Binnen in de aarde is een berg

Hester Knibbe

De zomers

Ronya Othmann

Het mensenschip

Autran Dourado

Onze James. De vrouwen van Ensor

Jan Bultheel, Eric Min (nawoord)

Woestijnpassages

Emmelien Kramer

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 3, MAART 2024

Een toren van tijgers

Lizette de Koning, Gareth Lucas (ill.)

Eenbeen

Thijs Goverde

Roofvogels. De mooiste en machtigste dieren in de lucht

Walter De Raedt, Joris De Raedt (ill.)

Salto

Arndís Thórarinsdóttir, Linde Faas (ill.)

Springlevend

Saskia de Bodt

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri