Vertaald proza

Joolz Denby: Billie Morgan

door Kris van Zeghbroeck

De Orange Prize 2005 werd toegekend aan Lionel Shriver voor de brievenroman We need to talk about Kevin. Andere genomineerden waren de biker Joolz Denby (Billie Morgan), Jane Gardam (Old filth), Sheri Holman (De mammoetkaas), Marina Lewycka (Een korte geschiedenis van de tractor in de Oekraïne en Maile Meloy (Heiligen en huichelaars). Na tien jaar staat de Orange Prize sterker dan ooit op haar benen. Om dat de vieren werd een nieuwe literaire bekroning voor debutanten gelanceerd, de Orange Prize for New Writers. Hier hield Diana Evans met haar roman 26a de concurrentie (Megg Rosoff (Hoe ik nu leef) en Nell Freudenberg (Lucky girls)) op afstand. Maar het succesverhaal van de Orange Prize blijft kritiek en seksistisch vermaak aantrekken omdat enkel schrijfsters voor de bekroningen in aanmerking komen: een vorm van positieve discriminatie om goede schrijfsters en nieuw vrouwelijk talent te promoten. Germaine Greer zette tien jaar geleden de toon door de Orange Prize de Lemon Prize te noemen en dit jaar zorgde winnares Lionel Shriver ongewild voor mediageniek vermaak. Aangemoedigd door de verzamelde pers, kuste ze voorovergebogen het beeldje, wat de indruk gaf dat ze fellatio met de trofee bedreef.

Het debuut van de Amerikaanse auteur Maile Meloy, Heiligen en huichelaars, weeft een labyrint van leugens binnen een doorsnee katholiek gezin. Alles is koek en ei tussen Yvette en Teddy tot hun oudste dochter zwanger blijkt. Yvette, overtuigd van haar goddelijke missie, trekt met haar dochter naar Frankrijk om zo Teddy te laten denken dat het hun kind is. De gevolgen zijn niet te overzien: Yvette gaat volledig op in de religie, terwijl Teddy "worstelt met zijn liefde voor zijn losgeslagen kroost".

De Britse Joolz Denby -- met 25 piercings en een paar dozijn tatoeëringen -- was het beu om halfslachtige thrillers te lezen en begon ze dan maar zelf te schrijven. In haar recentste boek, Billie Morgan, vertrekt ze vanuit haar persoonlijke ervaringen in het biker-milieu uit de jaren '70 om een psychologische thriller neer te zetten. In haar jonge jaren maakte hoofdpersonage Billie Morgan deel uit van de Devil's Own, een aan drugs en geweld verslaafde hardcore motorbende. Uiteindelijk bouwt ze een nieuw bestaan op met een alleenstaande moeder, Jas, en haar zoon. Maar Billie is verantwoordelijk voor de verdwijning van Jas' man...

De 47-jarige Amerikaanse auteur Lionel Shriver heeft al een zevental romans op haar naam staan. Haar laatste boek, We want to talk about Kevin, vindt zijn oorsprong in Shrivers worsteling met het dilemma van het moederschap toen ze de kaap van de 40 rondde. Hoofdpersonage Eva Khatchadourian was nooit van plan om een kind in de weg te laten staan van haar carrière en de relatie met haar man Franklin. Maar uiteindelijk kwam Kevin er toch. Hij werd op handen gedragen door zijn vader maar weekte gevoelens van afkeer bij zijn moeder op. Kevin drijft zijn ouders uit elkaar. Eva's voorgevoelens over de gewelddadige aard van Kevin worden bevestigd, wanneer hij, amper 16, een bloedbad aanricht op school. In een reeks brieven aan haar man overloopt Eva de opvoeding van Kevin, op zoek naar een verklaring voor zijn gedrag.

Joolz Denby, Billie Morgan, Serpent's Tail London, 2004, 280 p., € 13,2. ISBN 1852428651

Oorspronkelijk verschenen in de Leeswolf 2004

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 3, MAART 2024

Binnen in de aarde is een berg

Hester Knibbe

De zomers

Ronya Othmann

Het mensenschip

Autran Dourado

Onze James. De vrouwen van Ensor

Jan Bultheel, Eric Min (nawoord)

Woestijnpassages

Emmelien Kramer

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 3, MAART 2024

Een toren van tijgers

Lizette de Koning, Gareth Lucas (ill.)

Eenbeen

Thijs Goverde

Roofvogels. De mooiste en machtigste dieren in de lucht

Walter De Raedt, Joris De Raedt (ill.)

Salto

Arndís Thórarinsdóttir, Linde Faas (ill.)

Springlevend

Saskia de Bodt

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri