Vertaald proza

J. Robert Lennon: Postbode

door Kris van Zeghbroeck

De Amerikaanse auteur J. Robert Lennon debuteerde in 1997 met The light of falling stars, wat hem de Discover Great New Writers Award opleverde. Deze roman registreert de reacties van vijf mensen in de nasleep van een vliegtuigcrash in de bossen van Montana. Later volgden The funnies (1999 -- over de familie Mix, een disfunctioneel zootje dat gekarikaturiseerd wordt in een komische strip) en On the night plain (2001 -- een familiesaga in het spoor van de Tweede Wereldoorlog), voor hij internationaal met Mailman (2003 -- vert. Postbode) doorbrak. Zijn recentste boek, Pieces for the left hand (2005), is een verzameling van anekdoten. Daar waar Postbode zich wou profileren als een Great American Novel, lijkt Lennon met Pieces for the left hand enige afstand te willen nemen van het zwaardere werk. Zo sluit hij de bundel af met de anekdote 'Brevity', over een schrijfster die haar Great American Novel voortdurend redigeert en inkort om het gepubliceerd te krijgen. Na een slopende periode blijft er nog slechts een haiku over: "Tiny Upstate town / Undergoes many changes / Nonetheless endures", die ze na de zoveelste weigering in eigen beheer op kaartjes publiceert. Ze deelt ze uit bij het park, waar ze vaak op een bank slaapt. Tenzij ze opgepakt wordt voor landloperij door de politie, waarvan ze de praktijken parodieerde in haar oorspronkelijke manuscript... Ironie met een wrange nasmaak, die aanzet tot nadenken. Je raakt haast verslaafd aan deze kleine fabeltjes, die de alledaagse wereld als een vreemde en soms griezelige omgeving ontmaskeren.

De eenvoud die de anekdotes siert, zal je niet terugvinden in Lennons bijna 500 bladzijden tellende magnum opus Postbode. Je maakt kennis met de 57-jarige Albert, die al 30 jaar werkt voor de post in zijn thuisbasis, het stadje Nestor. Hij is een neurotisch, weinig benaderbaar personage, dat gebukt gaat onder een totale depressie en een steeds groter wordend gezwel op zijn zij. Postbode was niet meteen zijn eerste roeping, maar een veelbelovende carrière als fysicus ging de mist in. Niet dat hij niet verknocht is aan zijn job: hij klopt 's avonds heel wat overuren met het doornemen van andermans post.

Lennon kruipt letterlijk in het hoofd van zijn personage om de gedachtegangen te kunnen volgen. Via lange flashbacks wordt het verleden ontrafeld. Voor zijn therapeut is de psyche van Albert een beerput van onvervulde ambitie waarin iets vitaals ligt af te sterven. Maar wanneer hij, terminaal ziek, met de camera in de hand, afscheid neemt van het leven, borrelt spontaan enige sympathie op voor dit door het lot gemolesteerde personage.

J. Robert Lennon, Postbode, De Bezige Bij Amsterdam, 2004, 490 p., € 24,5. ISBN 9023412796. Vert. van: Mailman door Braadman, G. / Stheeman, T.

Oorspronkelijk verschenen in de Leeswolf 2004

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 3, MAART 2024

Binnen in de aarde is een berg

Hester Knibbe

De zomers

Ronya Othmann

Het mensenschip

Autran Dourado

Onze James. De vrouwen van Ensor

Jan Bultheel, Eric Min (nawoord)

Woestijnpassages

Emmelien Kramer

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 3, MAART 2024

Een toren van tijgers

Lizette de Koning, Gareth Lucas (ill.)

Eenbeen

Thijs Goverde

Roofvogels. De mooiste en machtigste dieren in de lucht

Walter De Raedt, Joris De Raedt (ill.)

Salto

Arndís Thórarinsdóttir, Linde Faas (ill.)

Springlevend

Saskia de Bodt

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri