Nederlands proza

Fikry El Azzouzi: Drarrie in de nacht

door Wim Naeyaert

Fikry El Azzouzi is columnist bij De Morgen en auteur van de roman Het schapenfeest, de novelle De handen van Fatma en verschillende theaterteksten. Met Drarrie in de nacht voegt hij een nieuwe roman toe aan zijn oeuvre. Die begint meteen met een aanklacht: 'Ja vader, ik weet het, in jouw huis ben jij de man. Daar twijfelt niemand aan. Jij hebt je territorium al lang voor mijn geboorte afgebakend. Maar is het nu echt nodig om mij de ijzige kou in te sturen enkel en alleen omdat ik om elf uur 's avonds binnenwandel?'
Aan het woord is Ayoub, die eveneens de hoofdrol speelde in Het schapenfeest. Hij is veroordeeld tot de nacht en vindt onderdak in een wassalon waar hij zijn relaas tot de lezer begint. Ayoub, die zich wil profileren als schrijver, neemt de lezer zo mee op sleeptouw. Het cynische hoofdpersonage tekent alles met bijtende minachting op in zijn notitieboekje. Verveling drijft de Drarrie — Ayoub en zijn vrienden — van komische gedachten en situaties tot misselijkmakende misdaden. Aanvankelijk is alles nog ongerept en omkeerbaar: de groep haalt slechts wat kattenkwaad uit en is nog gematigd. Daar komt echter snel verandering in, waardoor de lezer, die zich voelt alsof hij deel uitmaakt van de groep, zich unheimlich gaat voelen. De Drarrie lijken zich pijnlijk bewust van de slechte keuzes die ze maken, niemand is naar hun zeggen 'honderd procent'. Fouad, die door hormonen haast dierlijk is geworden, de gewelddadige en steeds meer extremistische Karim en Maurice, die zichzelf aan drugs verliest kentekenen de thema's in dit boek. Iedereen vertrouwt de noterende Ayoub toe dat zijn eigen levensverhaal het markantst is; langzaamaan wordt duidelijk dat hun verhalen niet op zichzelf staan. El Azzouzi reikt daarmee verder dan deze particuliere groep, want ook Mo, een lamenterende junk en huisgenoot van Maurice, wil zijn leven opgetekend zien:
'Ik heb gehoord dat jij dingen opschrijft,' zegt Mo.
'Dat was vroeger, ik ben gestopt.'
'Jammer, ik had heel wat straffe verhalen voor je. Je moest eens weten wat ik allemaal heb meegemaakt. Over mijn leven zouden ze geen boek maken, maar een film. [...] Ik heb al de perfecte titel voor mijn film. Het heet "Mo in actie".' Die idiote titel is een goed voorbeeld van El Azzouzi's humor.
De onvermijdelijke ondergang is het logische gevolg van de ziekmakende zonden van de groep. Drugs, geweld, ijdelheid, diefstal, bedrog en wraak zijn dan ook hoofdmotieven in Drarrie in de nacht. De verveling en de onontkoombare gevolgen daarvan voor elk personage zijn ondraaglijk duidelijk voor de lezer, die de jongeren voortdurend zou willen toeschreeuwen een andere keuze te maken. Fikry El Azzouzi heeft dit boek erg toegankelijk gemaakt door zijn typerende zwarte humor. De afgemeten hoofdstukken lezen erg vlot; de met dialoog en humor doorspekte, nochtans grauwe inhoud stuwt de lezer vooruit. Drarrie in de nacht is een beklijvend verhaal van een opmerkelijk en fantasierijk auteur.


Fikry El Azzouzi, Drarrie in de nacht, Vrijdag Antwerpen, 2014, 183 p., € 17,5. ISBN 9789460012600. Distributie: Elkedag Boeken

Oorspronkelijk verschenen in de Leeswolf 2014

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 3, MAART 2024

Binnen in de aarde is een berg

Hester Knibbe

De zomers

Ronya Othmann

Het mensenschip

Autran Dourado

Onze James. De vrouwen van Ensor

Jan Bultheel, Eric Min (nawoord)

Woestijnpassages

Emmelien Kramer

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 3, MAART 2024

Een toren van tijgers

Lizette de Koning, Gareth Lucas (ill.)

Eenbeen

Thijs Goverde

Roofvogels. De mooiste en machtigste dieren in de lucht

Walter De Raedt, Joris De Raedt (ill.)

Salto

Arndís Thórarinsdóttir, Linde Faas (ill.)

Springlevend

Saskia de Bodt

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri