volw. non-fictie

Jan Donkers: Reisverhalen schrijven

door Kyra Fastenau

Reisverhalen schrijven is de nieuwste uitgave in de reeks ‘Schrijfbibliotheek’ van Atlas Contact en sluit thematisch mooi aan bij de Boekenweek 2013. Journalist en schrijver Jan Donkers deelt in deze gids zijn visie op de reisjournalistiek en literatuur – al is ‘gids’ niet echt het juiste woord, want het boek doet eerder essayistisch aan. In de inleiding legt Donkers wel uit dat dit een bewuste keuze was, omdat er volgens hem weinig verschil bestaat tussen het schrijven van een gewoon verhaal en een reisverhaal. De technische aspecten komen aan bod in andere uitgaven van de ‘Schrijfbibliotheek’.
Donkers vertrekt vanuit zijn eigen ervaringen: hij citeert uitvoerig uit zijn eigen werk en doorspekt het geheel met anekdotes over zijn eigen reizen, waardoor het boek vlot wegleest. Aan het woord laat hij collega’s als Carolijn Visser en Lieve Joris, maar ook redacteurs van de Volkskrant en uitgevers van Atlas Contact. Verder keren doorheen het boek dezelfde auteurs terug die hem geïnspireerd hebben: Bruce Chatwin, Ibn Battoeta, Ryszard Kapuściński, Paul Theroux… Kortom: Donkers vertrekt heel duidelijk vanuit zijn eigen situatie, waardoor het boek zelf leest als een reis, een reis door de wereld van Jan Donkers. Boeiend, al begint het egocentrisme soms een tikje tegen te staan – vooral voor wie werkelijk iets wil bijleren over het schrijven van reisverhalen.
De tips liggen namelijk allemaal nogal voor de hand. Natuurlijk moet je een duidelijk plan kunnen voorleggen aan een krant of tijdschrift als je wilt dat zij jouw reisverslag publiceren, natuurlijk zijn hun reisverslagen vaak gesponsord door een luchtvaartmaatschappij of reisbureau. Natuurlijk moet je een open blik hebben en op mensen durven afstappen, natuurlijk moet je elk detail noteren en je camera en microrecorder niet vergeten. Natuurlijk is een persoonlijk reisverslag subjectiever dan een journalistiek artikel, en natuurlijk mag je daarin wat foefelen met informatie als dat de stijl van je verhaal ten goede komt.
Reisverhalen schrijven is een interessante inleiding in de reisliteratuur en biedt een fijn kijkje in de keuken van Jan Donkers’ beroep, maar wie op zoek is naar een praktisch schrijfgids verwijs ik inderdaad eerder door naar een van de andere uitgaven van ‘Schrijfbibliotheek’ – bijvoorbeeld Kinderboeken schrijven van Mireille Geus, dat een stuk handzamer is en minder elitair aandoet.


Jan Donkers, Reisverhalen schrijven, Atlas Contact Antwerpen, 2014, 111 p., € 12,5. ISBN 9789045705972. Distributie: Veen Bosch en Keuning

Oorspronkelijk verschenen in de Leeswolf 2014

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 3, MAART 2024

Binnen in de aarde is een berg

Hester Knibbe

De zomers

Ronya Othmann

Het mensenschip

Autran Dourado

Onze James. De vrouwen van Ensor

Jan Bultheel, Eric Min (nawoord)

Woestijnpassages

Emmelien Kramer

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 3, MAART 2024

Een toren van tijgers

Lizette de Koning, Gareth Lucas (ill.)

Eenbeen

Thijs Goverde

Roofvogels. De mooiste en machtigste dieren in de lucht

Walter De Raedt, Joris De Raedt (ill.)

Salto

Arndís Thórarinsdóttir, Linde Faas (ill.)

Springlevend

Saskia de Bodt

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri