Nederlands proza

Marco Kamphuis: Aurore

door Jan Baes

In de figuur van professor Nicolas Brochard herkennen we de Franse arts en ontdekker van de ziekte ALS, Jean-Martin Charcot (1825-1893). Deze professor pathologische anatomie werd vooral bekend als specialist van de meest typische vrouwelijke kwaal uit de negentiende eeuw: de hysterie, een aandoening die hij met hypnose dacht te kunnen bestrijden. Een van de knapst beschreven hoofdstukken in deze licht griezelige roman gaat over een praktische les die hoofdpersoon Jules Fabre van Brochard krijgt, aangevuld met een vinnige discussie tussen hem en enkele priesters die de vrije wil voorstaan, daar waar de professor het adagium van de verlichtingsfilosoof La Mettrie bepleit dat de mens niets anders is dan een machine.
We volgen de jonge provinciaal en notariszoon Jules Fabre tijdens zijn eerste maanden als student medicijnen in Parijs waar hij onderdak vindt bij een wat vreemde natuurkundeprofessor Dieulafoy. Die bewoont een chic pand in de Rue de Belle Ombre met zijn mooie, maar nog vreemdere dochter Aurore en een slaafse huishoudster. Er is nog een andere kamerhuurder, de rechtenstudent Tissot. Die leert Jules, voor zover zijn financiën het toelaten, het vrolijke studentenleven kennen, onder meer via zijn liefje Olga. Elke morgen ziet Jules, zoals hij in zijn dagboek schrijft, verlangend uit naar de etherische Aurore die hem zijn ontbijt aan bed serveert. Haar vader, de professor, brengt intussen zijn dagen door in het souterrein, waar hij experimenteert in een laboratorium dat niemand mag betreden.
De zaken nemen een keer wanneer juwelier Drouot uit de Rue de la Jeunesse wordt overvallen en beroofd van een wereldberoemd diamanten collier. Daarbij worden hij en een jonge verkoopster in koelen bloede omgebracht. Dat meisje is niemand minder dan het lichtzinnige liefje van zijn vriend Tissot, die erg aangeslagen is. Voor de politie blijft de overval een compleet raadsel. Jules Fabre, die na zijn tentamen thuis wordt verwacht omdat zijn vader stervende is, krijgt op zijn beurt te maken met een gruwelijke misdaad. Een tweede mysterie dat hem zwaar dreigt op te breken.
Het boek baadt helemaal in de sfeer van de negentiende-eeuwse 'gothic literature', zoals het in Frankrijk werd beoefend door onder meer Guy de Maupassant en Jules Barbey d’Aurevilly. Deze laatste zou zich met het inmiddels klassieke Les diaboliques (1874) een proces voor immoraliteit op de hals halen. Een gevaar dat dit vlot lezende en goed opgezette verhaal allerminst bedreigt, ondanks de erotische passages.

Marco Kamphuis, Aurore, Wereldbibliotheek Amsterdam, 2014, 159 p., € 17,95. ISBN 9789028425996. Distributie: Elkedag Boeken

Oorspronkelijk verschenen in de Leeswolf cop. 2014

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies



ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri