Poëzie

BOEKEN NR. 4, APRIL 2025

Obe Alkema: Bewogen selfies

door Dirk De Geest

Obe Alkema is een van de boeiendste jonge auteurs. Bij Het balanseer (zowat de huisuitgeverij van alles wat niet ‘huiselijk’ maar experimenteel of geëngageerd wil zijn) verschenen eerder al twee opmerkelijke dichtbundels onder de titel Obelisque 2022. Het zijn in feite subtiele parodieën op glossy magazines, met glanzend papier en tal van modeachtige foto’s. Daarop staat de auteur in uiteenlopende ensceneringen, als om zijn flexibele identiteit (en de vele maskers waarachter hij schuilgaat) te etaleren. Alles is te zien, maar tegelijk blijft onzeker of het wel de waarheid betreft. Ook de gedichten zijn in feite alle zelfportretten, maar vaak gaat het om alfabetische lijstjes, om anekdotes, om fragmenten die spelen met de literaire genres en conventies.  
 
In Bewogen selfies doet Alkema in feite net hetzelfde, maar ditmaal wordt de tekst als een prozaboek of zelfs memoires gepresenteerd. Ooit lanceerde de auteur zelf de titel ‘Real & fake memoirs’. In dit opzicht past Alkema’s project perfect bij de modieuze trend van de autofictie, romans waarin schrijvers hun eigen leven gebruiken als basis voor allerlei bedenkingen over schrijverschap en het leven. Wie zo’n leesbare en herkenbare tekst verwacht, is echter aan het verkeerde adres. Geheel in overeenstemming met zijn literatuurvisie treedt Alkema de conventies van dat ingeburgerde genre met de voeten, of beter, hij drijft die principes tot het uiterste.
 
Het boek is geen afgeronde synthese en al evenmin een coherent verhaal. Net als in zijn dichtbundels kiest Alkema voor fragmenten, die erg divers zijn van stijl en thematiek. Sommige onderdelen zijn sterk autobiografische terugblikken naar reizen en ontmoetingen. Die zijn echter allemaal nauw verbonden met het schrijverschap. De herinneringen aan de overleden vriend Kevin zijn zonder meer ontroerend, maar de schrijver doet zijn uiterste best om meligheid en emotionele inleving tegen te gaan door objectiverende, haast klinische commentaren. Andere stukken hebben betrekking op zijn seksuele avontuurtjes met mannen en zijn pogingen om ook op dat vlak experimenteel zijn grenzen te verleggen. Het zijn passages die tot in detail worden beschreven, vaak op een nogal provocerende, ontnuchterende wijze. De selfies waarmee de lezer wordt geconfronteerd lijken dan op ongevraagde dickpicks, op ongemakkelijke ontboezemingen: ze hollen het ideaal van een authentieke autobiografie uit.
 
Hetzelfde geldt voor de manier waarop Alkema zijn eigen psychische problemen ontleedt en etaleert. Soms gebeurt dat in dagboekfragmenten, die banaal zijn en praktische afspraken laten zien, maar die op andere ogenblikken blijk geven van veelzeggende understatements. Dat de auteur zichzelf niet ontziet, blijkt ook uit de bladzijden die hij besteedt aan zijn opname in een instelling om meer controle te krijgen over zijn angsten en waanbeelden. De routines die daarbij aangewend worden, zijn in feite dezelfde als de gedachten die in het professionele, persoonlijke en literaire leven een dominante rol spelen. De angst voor verstarring resulteert in een vloeiende maar daardoor weinig standvastige identiteit.  
 
Het belangrijkste is echter de literaire drijfveer achter dit alles. Het zijn ‘bewogen’ selfies: ‘bewogen’ in de zin van ‘intens’ maar ook in de zin van ‘onnauwkeurig’ of zelfs ‘geënsceneerd’. Het gaat Alkema inderdaad om het gebruik van uiteenlopende strategieën, want die min of meer persoonlijke verhalende episodes worden doorkruist door lijstjes van websites, dialogen, alfabetische lijsten van nog te bespreken motieven en zoveel meer. Daarbij zoekt hij inspiratie bij de Amerikaanse New Narrative-beweging maar ook in de lectuur van uiteenlopende teksten. De ‘schrijfarbeid’ (zelf verwijst hij naar het psychoanalytische concept van de ‘rouwarbeid’ of de ‘droomarbeid’) is inderdaad de dynamische kracht achter dit verontrustende boek. Ook de lezer zal hier moeten ‘werken’, niet alleen om zijn eigen verwachtingen constant bij te stellen (en zo zijn eigen visie op literatuur en leven aan te passen), maar ook om zichzelf te onderzoeken en te bevragen. Dit is geen gemakkelijk ‘leesbaar’ boek maar een ‘schrijfbare’ tekst die uitdaagt en doet meedenken.
 
Obe Alkema: Bewogen selfies, Het balanseer, Gent 2024, 243 p. ISBN 9789464776768

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies



ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri