Poëzie

BOEKEN NR. 4, APRIL 2025

Kees van Domselaar: Fabrieksinstellingen

door Dirk De Geest

Fabrieksinstellingen vat de manier samen waarop elektronische apparaten zijn afgesteld tijdens het productieproces. Ze vormen de standaard, de ‘normale’ of ‘gemiddelde’ instellingen, bestemd voor de gemiddelde functionele gebruiker. Niets minder, maar ook niets meer dan dat. Elke individualiteit en afwijking is uit de boze, een storend element dat vermeden moet worden tot elke prijs. Dat begrip van de fabrieksinstellingen vat voortreffelijk de wijze samen waarop Kees van Domselaar als dichter in de wereld staat. Hij is zich bij uitstek bewust van dat algemene niveau, de manier waarop alle mensen gelijk zijn. Sterker nog, in feite verschillen mensen nauwelijks van andere elementen uit de kosmos, en zelfs niet van de objecten die ze fabriceren.
 
Die routine is wat het leven gaande houdt, maar anderzijds is de dichter net gefascineerd door de subtiele ‘Bijwerkingen’, zoals de titel luidt van de omvangrijke eerste afdeling uit zijn nieuwe bundel. Het geijkte patroon mag dan wel toonaangevend en onafwendbaar zijn, net de mogelijkheid om daarvan af te wijken maakt ons leven extra zinvol. En meer dan de gemiddelde mens is de blik van de dichter geoefend om die subtiele bokkensprongen van het toeval te registeren en vast te houden. Net die spanning tussen het gewone en het ongewone maakt deze gedichten bij momenten onweerstaanbaar. Van Domselaar voert zijn lezers mee in de routine van iedere dag, maar onderweg kantelt het vers en in revelerende pointe.
 
Vanaf de eerste bladzijden wordt onderstreept dat ons bestaan in feite het resultaat is van toeval, en dat wij als individuen niet meer zijn dan stofjes of kleine schakels in een eindeloze geschiedenis. Die focus op de inherente lichtheid van het bestaan leidt tot een scherpe analyse en een louterend perspectief maar vooral tot relativering. De dichter kijkt welwillend terug op zijn verleden, maar hij is daarbij niet zielig melancholisch. Zelfs de permanente aanwezigheid van de dood staat humor niet in de weg. Heel wat gedichten richten zich tot overledenen in zijn kennissenkring, maar het verdriet om het afscheid slaat om in grappige herinneringen en bedenkingen. Het contrast tussen dood en leven wordt daardoor even opgeheven. Ook zijn eigen sterfelijkheid wordt opgevat als iets om zich niet druk over te maken. Het is verfrissend om poëzie te lezen die weigert zich in te schrijven in de bovenstroom van trauma’s en tragiek, maar af en toe beseft de lezer toch ook wel dat de dichter hem die lichtvoetigheid en die relativering aanpraat, dat de dichter in feite ook voor zichzelf een scherm optrekt dat slechts gedeeltelijk aan de werkelijkheid beantwoordt.  
 
De zelfportretten in de bundel laten inderdaad zien hoe de kracht van Van Domselaar allereerst ligt in het door hem gekozen perspectief, dat ‘apart’ is maar toch een grote vanzelfsprekendheid laat zien: zijn blik neemt de lezer over en opent vaak nieuwe perspectieven op een vertrouwde realiteit. Even belangrijk is echter de talige trefzekerheid van deze gedichten. De verwoording wordt tot de kern herleid, maar de dichter probeert tegelijk ver te blijven van al te grote abstracties en woorden (ook daarover schrijft hij bijzonder ontmaskerende verzen). Hij maakt zich weinig illusies over de eeuwigheid van zijn lyriek, maar toch gaat hij steevast op zoek naar sprekende paradoxen en behendig geformuleerde aforismen.  
 
En toch, het beste in deze bundel is tot het laatst bewaard. In de afsluitende reeks laat Van Domselaar zijn alter ego, een jong gestorven poëet met grote ambities, aan het woord. Dat resulteert in een reeks prachtige korte fabels, waarin twee merels het hebben over de liefde en het bestaan. De soberheid is hier briljant, en de diepgang van deze kleine miniaturen is ronduit indrukwekkend. Van Domselaar treedt met deze bundel inderdaad uit de schaduw van zijn bescheiden werk.  
 
Kees van Domselaar: Fabrieksinstellingen. Gedichten, De Arbeiderspers, Amsterdam 2024, 69 p. ISBN 9789029553193. Distributie L&M Books

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies



ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri