True Wildlife

Nog tot 12 november loopt in Cultuurcentrum Scharpoord (Knokke-Heist) de fototentoonstelling True Wildlife. Kunst- en landschapsfotograaf Tom D. Jones heeft zich de laatste zeven jaar toegelegd op het fotograferen van de spreekwoordelijke Afrikaanse Big Five. Daarvoor reisde hij regelmatig af naar Afrika van Kenia tot Namibia op zoek naar vaak bedreigde dieren die nog helemaal in het wild leven: ‘True Wildlife’.

Het iconische Hasselblad fototoestel is het werktuig bij uitstek van Jones (Hasselblad Master Award 2012), waarmee hij lange tijd beelden van de Belgische en Nederlandse kust schoot in kunstprojecten als Aether (2017) en Littoral (2020). Die landschapsbenadering trekt hij door in True Wildlife (2023), door de achtergrond van de foto te kiezen en dan te wachten op de dieren die de foto bevolken.

Het contrast tussen de vaak afgelegen horizonten en de geportretteerde dieren, op kleine afstand van de camera, benadrukken de grandeur van het dier dat overleeft in een onmetelijke, barre omgeving. Zoals veel projecten rond wereldwijd bedreigde dieren en stammen, staat de intentie centraal om enerzijds te documenteren wat op verdwijnen staat en anderzijds op te roepen om wat rest te beschermen voor de toekomst.

Jones is in de eerste plaats kunstfotograaf en zijn aanpak maakt dat het biotoop van de dieren eerder ondergeschikt staat aan de compositie van het beeld. Ook wordt bewust de confrontatie met het bedreigde dier aangegaan door voor het optimale gebruik van de Hasselblad (een paar meter van een neushoorn) mens/fotograaf en dier buiten hun comfortzone te laten treden.

De verregaande close-ups zijn indrukwekkend en maken optimaal gebruik van licht en contrast om de structuur en details van de dieren optimaal in beeld te brengen. Als mens ben je tot in je ziel geraakt; de ziel van het dier doorgronden is dan weer een typisch menselijke interpretatie.

Tom D. Jones: True Wildlife, Lannoo, Tielt, 2023, 271 p. ISBN 9789401490580

© 2024 | MappaLibri