Vanaf negen jaar

JEUGDBOEKEN NR. 1, JANUARI 2023

Astrid Lindgren, Johan Egerkrans (ill.): Mio, mijn Mio

door Jen de Groeve

9+ - Bosse, zo heette Mio vroeger, woont bij de strenge en liefdeloze tante Edla en oom Sixten. Tante Edla noemt de dag dat ze Bosse in huis nam een ongeluksdag, en oom Sixten praat nooit met hem. Het enige lichtpuntje in Bosses leven is zijn vriend Benka. Benka heeft een fantastische vader, die veel praat met zijn zoon, modelvliegtuigen bouwt, strepen zet op de keukendeur telkens wanneer Benka een paar centimeter is gegroeid...    

Door een geest uit een fles te bevrijden komt Bosse in het Land in de Verte terecht. Hij wordt er Mio, zoon van de koning, die erg lijkt op de vader van Benka. Een droomvader. En Mio's nieuwe vriend, Jum-Jum, lijkt heel erg op Benka. De moeder van Jum-Jum lijkt op de vriendelijke tante Lundin van de fruitwinkel, en Mio's witte paard met de gouden manen heeft dezelfde ogen als het oude brouwerspaard Kalle Punt, waar Bosse zo dol op was... Mio ontmoet in wezen enkel bekenden die in het Land in de Verte een volmaaktere vorm van zijn hebben bereikt.
 
Evengoed is in Mio's droomwereld het geluk niet compleet. Er is ook het Land Daarbuiten, en daar heerst de boze ridder Kato, die kinderen rooft en hen in vogels verandert, die mensen het hart uit het lijf rukt en vervangt door een van steen, die een leger van 77 zwarte bewakers heeft, die elke indringer oppakken en gevangen zetten. Natuurlijk wordt dit verschrikkelijke Kwaad, verpersoonlijkt door de ene figuur van ridder Kato, door Mio bestreden en vernietigd. Maar hij speelt het slechts klaar met de hulp van vele anderen, en hij heeft er zelfs heel wat toverkracht voor nodig. Verdriet of dood kunnen echter niet in het Land in de Verte. Als het dochtertje van de weefster sterft, wikkelt Mio zijn mantel met sprookjesweefsel om het meisje en zij slaat haar ogen op.
 
Mio, mijn Mio verscheen oorspronkelijk in 1954 en mag als een voorloper op De gebroeders Leeuwenhart (1973) beschouwd worden. Het is boeiend om te zien hoe de symboliek van goed en kwaad in dit vroege werk al aanwezig is, maar de uitdieping, zoals later in De gebroeders Leeuwenhert en Ronja de roversdochter ontbreekt nog.  
 
Het verhaal werd oorspronkelijk door Ilon Wikland geïllustreerd en in een vorige uitgave in de ‘Astrid Lindgren Bibliotheek’ zorgde Els van Egeraat voor de prenten. In deze nieuwe druk is Johan Egerkrans illustrator van dienst. Na de lichte pennenschetsen van Egeraat, zijn de geprononceerde prenten van Egerkrans wel heel wat anders. Egerkranz is een Zweedse kunstenaar met een achtergrond in game concept art. Dat moet je alvast een idee geven van zijn stijl en je kunt je wel voorstellen dat hij sterk is in draken, monsters, reuzen en mythische helden. Hij tekende onder meer ook de covers voor de Zweedse editie 2019 van Tolkiens In de ban van de ring. In Mio mijn Mio zien we voor het eerst werk van hem in een Nederlandse uitgave. De stijl was voor mij, toegegeven, wel even wennen, maar Egerkranz heeft ruim en met veel verve geïllustreerd. Van de wat cartooneske personages hou ik niet, maar het moet gezegd dat er meerdere vakkundige, mooi gestileerde prenten in staan. Sterk van compositie en met voldoende nuance om het oog vast te houden. En vooral, de sfeer zit goed en daar gaat het om.
 
Astrid Lindgren, Johan Egerkrans: Mio, mijn Mio, Ploegsma, Amsterdam 2022, 154 p. : ill. ISBN 9789021681214. Vertaling van Mio min Mio door Saskia Ferwerda. Distributie Standaard Uitgeverij

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 5, MEI 2023

Bloot verder

Jan Vanriet

De glazen tuin

Tatiana Ţîbuleac

Hoe ik de vissen ontmoette

Ota Pavel

Lege kasten

Maria Judite De Carvalho

Vrijetijdsgedichten

Lamia Makaddam

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 5, MEI 2023

Duizend & ik

Yorick Goldewijk, Yvonne Lacet (ill.)

Kijk dan toch!

Elvis Peeters, Sebastiaan Van Doninck (ill.)

Lieve vriendin

Paul Verrept, Tim Van den Abeele

Mensendieren

Yoko Heiligers

Water is voor vissen

Puck Koper

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri