Peuters en kleuters

JEUGDBOEKEN NR. 3, MAART 2020

Chris Naylor-Ballesteros: De koffer

door Jen de Groeve

‘Op een dag kwam er een raar dier aan. Hij zag er stoffig, moe, verdrietig een bang uit.               Hij had een grote koffer bij zich.’   3+ - Het droeve, amorfe dier wordt nieuwsgierig nagekeken door een vogel en vervolgens ontspint zich in de volgende bladzijden een dialoog over wat er in die koffer zit -- een theekopje --, dat het wel een erg grote koffer is voor alleen maar een theekopje, maar dat er ook een tafel en stoel, een houten huisje en een heuvel met uitzicht op zee inzitten. Dan valt het vreemde dier uitgeput van de reis in slaap. De vogel, de haas en de vos die het gezelschap intussen hebben vervoegd, breken de koffer open, want ze kunnen het verhaal van de vreemdeling niet geloven. En zie, er zit alleen een theekopje in, dat nu gebroken is, en een oude foto.
 
Chris Naylor-Ballesteros vertelt hier in superbe eenvoud het pijnlijke verhaal van de vluchteling, die zijn hele wereld in een koffer pakt om een nieuw leven te zoeken. Hij wordt met onbegrip ontvangen, terwijl het empathie vraagt om de hartzeer en de heimwee die hij meedraagt, ook maar enigszins te kunnen vatten. Het wordt aan de dieren die zijn koffer en zijn herinnering kapotmaakten, niet uitgelegd, ze komen zelf tot het besef wat ze hebben aangericht. Er is geen spoor van moralisering in dit boek, de boodschap die er onuitgesproken in doorklinkt, is die van hoop en vertrouwen.
 
Naylor-Ballesteros is een goede verteller, die met weinig woorden, ongecompliceerde beelden zijn verhaal laat doordringen. Het ritme is gevarieerd en weldoordacht. Er zijn bladzijden waarop in de beknopte, eenvoudige dialoogjes een scala van reacties te lezen is: afwijzing, wantrouwen, welwillendheid en schuldbewustzijn warrelen door elkaar. Daartussenin bereikt de auteur met spreads die zo goed als volledig door één prent worden ingenomen een aantal dramatische hoogtepunten.  
 
De prent van de opengebroken koffer, met de stukgeslagen kop en een oude, gescheurde foto is een sterke impressie van onbezonnen brutaliteit en beschadiging. De prent waarop de argeloze vluchteling wakker wordt, heel alleen op een volledig witte bladzijde, en ziet wat de andere dieren hebben gedaan, is ronduit onheilspellend. Maar de woordeloze pagina die volgt, is verrassend en intens, en zet de wending in naar een wederzijds warmhartig slot.  
 
Chris Naylor-Ballesteros: De koffer, Gottmer, Haarlem 2020, 30 p. : ill. ISBN 9789025771553. Vertaling van The Suitcase door J.H. Gever. Distributie L&M Books

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 4, APRIL 2020

Bloot

Ted van Lieshout

De gek van de tsaar

Jaan Kross

De veelstemmige man. Verzameld toneelwerk 2007-2020

Ilja Leonard Pfeijffer

De vlakte

Gerald Murnane

Hogere natuurkunde

Ellen Deckwitz

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 4, APRIL 2020

De bende van Lieke

Robbert-Jan Henkes, Aart Clerkx (ill.)

De jongen op het dak

Aline Sax, Sassafras De Bruyn (ill.)

Een giraf met een probleem

Jory John, Lane Smith (ill.)

Elke dag iemand anders

Jef Aerts & Merel Eyckerman

Rodrigo de Ruige en Hummel, zijn hulpje

Michael Ende, Wieland Freund, Regina Kehn (ill.)

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri