Peuters en kleuters

JEUGDBOEKEN NR. 7, SEPTEMBER 2023

Thé Tjong-Khing: Taart voor iedereen

door Jan Van Coillie

3+ - Meester-illustrator Thé Tjong-Khing blaast 90 kaarsjes uit en dat moet gevierd worden! Wat kan een mooier geschenk zijn voor zijn talrijke fans dan een prentenboek met de titel Taart voor iedereen. Het boek is meteen een vervolg op het iconische Waar is de taart? (Lannoo 2004), dat als woordeloos prentenboek bekroond werd met de Woutertje Pieterse Prijs voor het beste literaire kinderboek. En literair zijn beide prentenboeken, ze prikkelen de verbeelding zoals grote literatuur dat doet. En ze doen dat extra prikkelend, net omdat ze alleen uit illustraties bestaan. Maar wat voor illustraties!  

Net als in Waar is de taart? nodigt Thé Tjong-Khing de kijkers uit om op zoek te gaan in de prenten, in zijn nieuwe boek naar gestolen voorwerpen. Maar hij doet veel meer. Hij laat elk personage een eigen verhaal beleven dat zich ontrolt over de opeenvolgende prenten én in interactie met andere personages waardoor zich weer nieuwe verhalen ontspinnen. Bovendien verwerkt Thé allerlei speelse details in zijn illustraties die de verhalen kruiden met extra spanning en humor.
 
Het verhaal begint wanneer een roofvogel een picknicklaken steelt met dierbare spullen. Meteen zetten de deelnemers aan de picknick de achtervolging in: twee honden, een poes, twee kikkers, een hagedis, een varken, een mama met klein konijn en nog een dapper (broertje? konijn en een geit. Gelukkig weet een attente ooievaar de roofvogel te stoppen, waardoor alle gestolen voorwerpen uit het laken vallen. De zoektocht kan beginnen.  
 
De heldhaftige daad van de ooievaar illustreert hoe spannend en creatief Thé Tjong-Khing zijn verhaallijnen weet op te bouwen. Waar komt die ooievaar plotseling vandaan? Als je terug bladert, kun je dat ontdekken. Dat doet de kunstenaar voortdurend, hij laat je vooruit bladeren om te zien hoe elke verhaaldraad zich ontwikkelt en achteruit om uit te vogelen of je niets over het hoofd zag. Als je dat doet, ontdek je voortdurend nieuwe grapjes, mysteries, wendingen en verklaringen. Hoe komt het dat de bal terug stuitert en waarom zijn de kikkers er zo door gefascineerd? Wie zit er in de struik waar Thé Tjong-Khing geleidelijk op in zoomt? En kijk! Daar duikt een lange slang op. Heeft die kwaad in de zin? En oei! Als mevrouw Poedel met haar mooie kapsel de rivier probeert over te steken, houd je je hart vast. Waarom huilt het kleine konijntje en even later de mama? Wat zal er gebeurden met mama rat en haar kleintjes die de gevallen taart opaten? En wat is dat met die mieren? Telkens als je het boek openslaat, kun je nieuwe details ontdekken die nieuwe vragen oproepen of andere antwoorden en verhaaldraden.
 
Zoals steeds is Thé Tjong-Khings kleurgebruik sfeervol, zijn de lichaamstaal en de mimiek van de dieren herkenbaar en veelzeggend en ‘spreken’ de illustraties door een ijzersterke combinatie van dynamiek, spanning en humor. En natuurlijk is het einde één groot feest, mét taart voor iedereen en opnieuw met allerlei details waarin je voelt hoe de auteur ervan genoot dat feest in beeld te brengen. Twijfel er niet aan, Taart voor iedereen wordt opnieuw een klassieker.
 
Thé Tjong-Khing: Taart voor iedereen, Lannoo, Tielt 2023, 28 p. : ill. ISBN 9789401492089

deze pagina printen of opslaanontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri