Vanaf zes jaar

JEUGDBOEKEN NR. 7, SEPTEMBER 2023

Ole & Hans Könnecke: Klinkt goed! Ontdek 50 muziekinstrumenten

door Bea De Koster

6+ - Klinkt goed! Is een prima publicatie voor kinderen die een instrument willen leren bespelen. Stel je voor dat ze alleen maar kunnen kiezen uit viool en piano omdat ze al die andere mogelijkheden niet kennen? In dit boek kun je op iedere dubbele pagina een instrument ontdekken. Het zijn er, om precies te zijn, 52, en ze worden allemaal zonder onderscheid naast elkaar gezet, net zoals in de inleiding ook muziekgenres als gelijkwaardig worden gepresenteerd. In een schijnbaar willekeurige volgorde bespelen dieren de sitar, de bongo’s, de conga’s en de steeldrum die van olievaten is gemaakt. Door die mengeling van onbekende instrumenten en de verrassende weetjes bij de vertrouwde instrumenten, is het ook voor volwassenen of oudere kinderen nog interessant.  

De tekst bij ieder instrument is eenvoudig en vrij beperkt, geschreven in een toegankelijke rechttoe-rechtaanstijl met flink wat humor. De lezer wordt regelmatig aangesproken en de (goed vertaalde) natuurlijke verteltoon geeft je het gevoel dat de auteur naast je staat om alles aan te wijzen. Bij de trombone staat een citaat van Berlioz, dat leuk is voor de volwassen mee- of voorlezer, maar te moeilijk voor kinderen. Meteen erna volgt een mooie uitleg alsof de jonge lezer er net om gevraagd heeft: ‘Dat zijn een hoop moeilijke woorden, maar meneer Berlioz zegt eigenlijk: de trombone kan hard en zacht, kwaad en vriendelijk spelen.’ Dat hier-en-nu-gevoel wordt nog versterkt door de muziekstukjes die je bij ieder instrument kunt inscannen via de QR-code. Ze zijn niet alleen uiterst representatief voor de klankkleur van elk instrument, maar ook erg mooi. Ze duren gemiddeld een halve tot een hele minuut en ze zijn gecomponeerd door de zoon van illustrator-auteur Ole, namelijk Hans Könnecke, die zelf ook een aantal instrumenten bespeelt.
 
De illustraties sluiten aan bij de kadering van de instrumenten in tijd en ruimte. De dulcimer is een instrument van Europeanen die naar Amerika zijn geëmigreerd, en dus zie je een bok met een dulcimer op schoot, op een houten krukje voor een typische blokhut uit de Far West. De doedelzak wordt bespeeld door een Schotse hooglander met Loch Ness en het monster op de achtergrond. Als de dieren in een menselijke setting figureren, dragen ze kleren en zitten of staan ze in menselijke houdingen. Behalve de bonte verzameling dieren die de instrumenten bespelen, is er op de meeste illustraties ook een luisterend dier in de buurt. Het zijn tamelijk robuuste, scherp afgelijnde tekeningen met veel grappige details, die perfect de sfeer van het instrument oproepen.

De volgorde van de instrumentenlijst mag dan willekeurig zijn, maar de presentatie van het drumstel als eerste in de rij is zeker geen toeval, want allicht bestond de allereerste muziek alleen uit ritme. De lijst wordt afgesloten met de computer en de vier menselijke stemmen. Het everzwijn vertolkt de bas, het mannetjesvarken de tenor, een huiselijke mama big die deeg uitrolt, de alt, en voor de sopraan is een frivool dartelend biggetje gekozen. Over het hele boek is grondig nagedacht en alles zit precies goed.
 
Ole & Hans Könnecke: Klinkt goed! Ontdek 50 muziekinstrumenten, Querido, Amsterdam 2023, 112p. ill. ISBN9789045129044. Vertaling van Hört sich gut an. 50 Instrumente und wie sie klingen door Elbert Besaris. Distributie L&M Books 

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 10, DECEMBER 2024

Dius

Stefan Hertmans

Kruisende lijnen

Junichiro Tanizaki

Memoires van een kip. Een Palestijnse fabel

Ishaq Musa Al-Husseini

We moeten ‘misschien’ blijven denken

Esther Jansma

Wij van de Ripetta

Thomas Lieske

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 10, DECEMBER 2024

De wens, of Het ware verhaal van Titi en Tony

Tereza Horvathova , Michaela Kukovicova (ill.)

Het is rood en rond…

Jan Jutte

Ludas en Bontje

Jan Paul Schutten, Sanne te Loo (ill.)

Wie heeft Steef opgegeten?

Susannah Lloyd, Kate Hindley (ill.)

Wij, ervoor en erna

Jenny Valentine

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri