Peuters en kleuters

Chris Haughton: Mama kwijt

door Coosje van der Pol

3+ - De ingetogen kleuren van het omslag doen iets heel anders vermoeden dan wat de lezer binnen in het boek wacht. Voor Mama kwijt gebruikte Chris Haughton de meest fantastische kleurencombinaties. Haughton, een Ier, brengt veel tijd door in verschillende delen van de wereld. Hij combineert zijn werk voor de Fair Trade-organisatie met het maken van prentenboeken. Voor Fair Trade reist hij onder meer regelmatig naar Hong Kong, Korea, India en Mexico. Haughton ontwerpt voor de Fair Trade-kledinglijn textielprints, maar hij tekent voor deze organisatie evengoed chocoladewikkels. Figuren en achtergronden uit Mama kwijt zijn gebruikt in karpetten die in Nepal worden vervaardigd. Zijn reizen leveren Haughton ook inspiratie voor zijn prentenboekenfiguurtjes. Zo zijn dieren uit Mama kwijt geïnspireerd door handgemaakte Mexicaanse speelgoedfiguurtjes.  

Mama kwijt
is gebaseerd op een klassiek gegeven: een jonge uil valt uit het nest en raakt zijn moeder kwijt. Dit verhaal is prettig understated behalve in het gebruik van kleur: Haughton creëerde een bos in zinderende kleuren. Tegen het oranje, paars, blauw, rood en groen van het bos, plaatst hij zijn eendimensionale dierfiguurtjes die eigenlijk nog het meest op silhouetten lijken. Meestal beeldt Haughton de verhaalfiguren frontaal af, kwestie van de gezichtsuitdrukkingen goed te kunnen zien, aldus de tekenaar. Het verhaal wordt zo verteld dat de tekeningen op zichzelf kunnen staan: via de beelden kunnen kinderen die nog niet kunnen lezen, het verhaal toch zelfstandig volgen. Haughton vertrekt steeds vanuit snel gemaakte potloodtekeningen die hij vervolgens inscant op zijn computer. Dat de schetsen vlot tot stand komen is belangrijk, want hoe langer er aan gewerkt wordt, hoe meer details ze bevatten. Te uitgewerkte beelden verliezen hun energie en karakter, aldus Haughton. Pas op de computer kleurt hij de tekeningen en verandert er nog wat kleine dingen aan.
 
Het verhaal begint met het uiltje dat uit het nest valt. Onzacht belandt het beneden in het bos. Om het diertje heen verzamelen zich nieuwsgierige dieren. De behulpzame eekhoorn zegt: 'Geen paniek vriendje. Ik vind jouw mama wel. Hoe ziet ze er uit?' Maar de aanwijzing van het uiltje 'Mama is heel groot. Zoooo groot!' blijkt niet zo handig, want eekhoorn brengt het uiltje naar een -- inderdaad heel grote -- beer. Ook de omschrijving 'grote ogen' helpt niet, want dat brengt de uil naar een kikker. Natuurlijk vinden het uiltje en zijn moeder elkaar uiteindelijk terug. De korte teksten zijn in dialoogvorm geschreven en laten zich goed voorlezen. Het lettertype is speciaal voor dit boek ontwikkeld en draagt bij tot de toch al hoogst aantrekkelijke vormgeving.
 
Als verhaal heeft Mama kwijt niet zo veel om het lijf, maar in visueel opzicht en wat betreft emotionele verstaanbaarheid, is het een bijzonder geslaagd boek. Dit tweede prentenboek van Haughton is al in verschillende talen uitgebracht en heeft goud gewonnen op de Best of British Illustration Awards van 2010. Chris Haughton is een naam die we nog vaak zullen tegenkomen.
 
Chris Haughton: Mama kwijt, Gottmer, Haarlem 2022, 28 p. ISBN 9789025755201. Vertaling van A bit lost door J.H. Gever. Distributie L&M Books
 
Oorspronkelijk verschenen in De Leeswelp 2010

deze pagina printen of opslaanontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri