Vanaf twaalf jaar

Bas Haring: Kaas en de evolutietheorie

door Hilde Vervaecke

12+ - Beeld je een clubje in van geile beren en een van beren die seks maar niks vonden. Wel, die uitzonderlijke beren bestaan niet meer: zij hebben zich immers niet voortgeplant. Vind je het dan gek dat de wereld stikt van de wellustelingen, vraagt Bas Haring. Deze Nederlandse professor promoveerde in kunstmatige intelligentie. Hij brengt Darwins evolutietheorie tot leven voor moderne tieners. Dat doet hij met schitterende analogieën: om natuurlijke selectie te visualiseren, stelt hij een voetbalteam samen; de genetische code werkt als de handleiding van een Boeiing. ‘Waarom doe je je best op school? Waarom streef je altijd naar meer en beter?’ Omdat de strebers uit de vorige generaties beter overleefden en de rest niet. Het is wel eens leuk om je eigen gedrag vanuit de evolutietheorie te bekijken. In dat opzicht zijn wij biologische kopieermachines van onze genen.  

Darwins theorie is verrassend simpel en verhelderend. Haring legt eerst de basis van de evolutietheorie uit, hoe het komt dat er verschillende planten- en diersoorten zijn en wat genen zijn. Vervolgens behandelt hij enkele principes van de evolutie door natuurlijke selectie. Hij maakt duidelijk hoezeer de evolutieleer betrekking heeft op ons alledaags gedrag, zelfs op de kaas op onze boterham. Kennis van de evolutie helpt het leven beter te begrijpen: waarom hou je van je broers of zusters, bestaat God, wat is goed en kwaad?
 
Haring springt moeiteloos van kennis van het leven naar levenswijsheid. Leerkrachten biologie en moraal zullen aan dit wonderlijk boekje een degelijke kluif hebben. Het is schitterend studie- en discussiemateriaal. Haring richt zich expliciet tot de jeugd en praat met hen in vlotte taal zonder technische uitwijdingen. Oudere lezers zullen verrast zijn hoe tastbaar, eenvoudig en boeiend de evolutietheorie gebracht kan worden.
 
Bas Haring: Kaas en de evolutietheorie, Houtekiet, Antwerpen 2019, 159 p. : ill. ISBN 9789089241696
 
Oorspronkelijk verschenen in De Leeswelp

deze pagina printen of opslaanontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri