Vertaald proza

BOEKEN NR. 4, APRIL 2021

Dara McAnulty: Diary of A Young Naturalist / Dagboek van een natuurjongen

door Kris van Zeghbroeck

Dara McAnulty (2004) is een Noord-Ierse natuurschrijver en natuurbeschermer (RSPB Medal 2019) die in 2020 als zestienjarige de jongste laureaat werd van de Wainwright Prize for UK Nature Writing met Diary of A Young Naturalist (2020). Hij groeide op ‘close as otters’ in een autistisch gezin: moeder, hijzelf, jongere broer en zus; enkel de vader heeft geen vorm van autisme.

Zijn autistische kijk op de wereld en de intrinsieke nood aan open natuur voor zijn persoonlijk welbevinden, maakt dat hij op een intensere manier kijkt naar planten en dieren in zijn natuurlijke omgeving. Zijn beschrijvingen zijn opvallend volwassen voor een tiener en resoneren het werk van de 19de-eeuwse natuurschrijver WH Hudson. Wel meegeven dat de ouders en de uitgever een input hadden als eindredacteurs van het boek.

Dara heeft Asperger, net zoals zijn schrijver-vriend en natuurbeschermer Chris Packham (1961), die met de memoires Fingers in the Sparkle Jar en de documentaire Asperger’s and Me heel wat grond verzet heeft voor de sociale aanvaarding van autisme. Zelf omschrijft Dara zich als een jongen met ‘the heart of a naturalist, the head of a would-be scientist, and bones of someone already wearied by the apathy and destruction wielded against the natural world’.

De ontwortelende verhuis van de ene kant van Noord-Ierland naar de andere ligt aan de basis van het dagboek. De tijdlijn is die van een jaar van het lentepunt (21 maart) van 2018 tot het lentepunt van 2019. Zo volgt de vijftienjarige Dara de seizoenen van lente tot winter, terwijl hij en zijn familie worstelen met de veranderingen in hun leven. Het verlies van zijn natuurlijke habitat Big Dog Forest, wordt uiteindelijk gecompenseerd door de ontdekking en exploratie van de Mourne Mountains.

Dara McAnulty: Dagboek van een natuurjongen, Balans, Amsterdam, 2021, 271 p. : ill. ISBN 9789463821414. Vertaling van Diary of A Young Naturalist door Annemie de Vries. Distributie Pelckmans Uitgevers

Dara McAnulty: Diary of A Young Naturalist, Little Toller, 2020, 223 p. : ill. ISBN 9781908213792

deze pagina printen of opslaanontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri