Vanaf twaalf jaar

JEUGDBOEKEN NR. 7, JULI 2020

Rob Ruggenberg: Offerkind

door Robin van Elk

12+ - Rob Ruggenberg (1946-2019) heeft zichzelf in korte tijd naar de top van de hedendaagse jeugdboekenauteurs gewerkt. In 2006 debuteerde hij met Het verraad van Waterdunen, waarvoor hij een Vlag en Wimpel ontving van de Griffeljury. Hierna zijn zijn boeken nooit meer aan de aandacht van kinderen ontsnapt. Haaieneiland, zijn zesde roman, werd bekroond met de Thea Beckmanprijs. Kort na het inzenden van zijn nieuwste manuscript overleed Ruggenberg, waardoor Offerkind zijn achtste en laatste historische jeugdroman is.   

Ruggenberg gaat vierduizend jaar terug in de tijd en windt er geen doekjes om. Het ging er in de vroege bronstijd ruig aan toe, zo ook in zijn roman. In het eerste deel van het boek schetst hij een gezinssituatie in Falwa (nu de Veluwe) waarin mannen het voor het zeggen hebben. Binnen de familie trouwen was heel normaal en Aïns broer wil haar als zijn eerste vrouw. ‘Openlijk ruziemaken durfde ze niet. Aab was de oudste zoon en hij had rechten die niemand anders had. Het was al weken aan de gang. Steeds als Aab de kans kreeg raakte hij haar aan. De anderen zagen de ruwe strelingen ook, maar ze grinnikten erom. Zelfs Te Ka, hun vader, scheen het niet erg te vinden. Haar zussen zeiden dat ze Aab zijn gang moest laten gaan - maar dat wilde ze niet.’ 
 
Als Aab zich aan haar wil vergrijpen, vermoordt Aïn hem per ongeluk. Alleen Kraai, een ‘dubbelbloed’ en de voetveeg van de familie, ziet het. Hij helpt haar het lichaam verbergen en samen slaan ze op de vlucht. De twee gaan op weg naar zee en reizen van Falwa via Rheie (de Rijn) naar Wasnare (Wassenaar). De route is in kaart gebracht op de schutbladen van het boek. Onderweg doorkruisen de jongeren allerlei landschappen en leren ze over verschillende geloven en gebruiken die de mensen daar hebben. Ruggenberg geeft genoeg details zodat lezers van alles te weten komen over de vroege bronstijd, zonder dat het verhaal vaart verliest. De kinderen rollen namelijk van het ene avontuur in het andere. De constante spanning en de beeldende schrijfstijl maken het een boeiend verhaal van begin tot eind. 
 
Wat het verhaal zo bijzonder maakt, is de ontwikkeling die beide personages doormaken. Aïn is een modern geëmancipeerd personage dat zich niet wil schikken in de haar opgedrongen rol van huisvrouw. Ze droomt van een leven zonder man, waarin ze haar geld verdient met het maken van sieraden van barnsteen. Aïn is bovendien een van de weinigen die Kraai respecteert en hem niet anders behandelt omdat hij er anders uitziet dan zij. Kraai groeit op met Aïn maar wordt door haar familie altijd geminacht vanwege zijn donkere huidskleur. Het verder goed passende omslag van Martijn van der Linden strookt overigens niet met hetgeen wat in het boek staat, hier staat namelijk een wit jongetje op afgebeeld. Naarmate de reis vordert, ontmoet Kraai ook mensen die hem op een andere manier bekijken dan de familie waarin hij is opgegroeid. Het boek draagt dus niet alleen bij aan een historisch besef (ondersteund door de historische verantwoording en woordenlijst aan het eind), maar sluit ook aan bij het huidige debat omtrent racisme.
 
Rob Ruggenberg: Offerkind, Querido, Amsterdam 2020, 294 p. ISBN 9789045124490. Distributie L&M Books

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 3, MAART 2024

Binnen in de aarde is een berg

Hester Knibbe

De zomers

Ronya Othmann

Het mensenschip

Autran Dourado

Onze James. De vrouwen van Ensor

Jan Bultheel, Eric Min (nawoord)

Woestijnpassages

Emmelien Kramer

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 3, MAART 2024

Een toren van tijgers

Lizette de Koning, Gareth Lucas (ill.)

Eenbeen

Thijs Goverde

Roofvogels. De mooiste en machtigste dieren in de lucht

Walter De Raedt, Joris De Raedt (ill.)

Salto

Arndís Thórarinsdóttir, Linde Faas (ill.)

Springlevend

Saskia de Bodt

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri