Natuurfotografie

Jeffrey Van Daele: Exit Africa

door Kris van Zeghbroeck

Fotograaf Jeffrey Van Daele kwam midden april nog in het nieuws (VRT) omdat hij op fotoreis in Costa Rica met zijn groep op een toekan met een zeldzame gele kleurafwijking stuitte. Van Daele was tot 2015 actief als leerkracht natuurfotografie en Lightroom in het volwassenenonderwijs. Sindsdien heeft hij de stap gezet naar de professionele fotografie met een blijvende passie voor natuur en educatie.

Met Exit Africa wil Van Daele enerzijds een ode brengen aan de Afrikaanse natuur en anderzijds de voortschrijdende achteruitgang van biotopen en wildlife aankaarten. Vraag blijft of de volgende generatie mensen deze dieren nog in het wild zal kunnen observeren. Het documenterende boek kreeg vorm als een selectie uit twintig jaar zwart-witfotografie in de regio, waarbij de verscheidenheid aan diersoorten telkens kort belicht wordt in een drietalige (E-F-NL) tekst.

Plaatslocaties of biotoop worden niet vermeld bij de foto's, maar enkele namen en herkenbare landschappen laten een belangrijk aandeel Namibië en bij uitbreding zuidelijk Afrika vermoeden. Op de zeldzame Grevyzebra (Kenia en Ethiopië) na zou je op een safari in Namibië, Botswana en Zuid-Afrika kans hebben om de beschreven diersoorten te zien.

Van Daele noemt zijn fotoboek niet meteen optimisch, maar realistisch, wat laat vermoeden dat het droge seizoen in Afrika bewust centraal staat. Naast portretten met soms sterke licht-schaduwcontrasten, wordt vaak gekozen om de dieren in het landschap te laten opgaan, wat de prachtige maar vaak barre leefomgeving sterker in de kijker zet.

Om met zijn fotografie zijn eigen weg te gaan, neemt Van Daele bewust afstand van de prestigieuze fotowedstrijden. Het klopt dat de deelnemende fotografen van bijvoorbeeld Wildlife Photographer of the Year sterk onder druk staan om spectaculair materiaal aan te leveren. Anderzijds zijn deze wedstrijden ook instrumentaal in het voortdurend vernieuwen van de natuurfotografie.

In vergelijking met Anup Shahs experimentele The Mara (2016), een zwart-witcollectie van gelijkaardig formaat over de dieren van de Masai Mara (Kenia), is de aanpak van Van Daele eerder klassiek te noemen. Toch weet hij in Exit Africa een verstilde intimiteit te tonen die bij momenten te verkiezen is boven de door de lens vervormde actie close-ups van de veelvuldig bekroonde en innoverende Shah.

Jeffrey Van Daele: Exit Africa, Snoeck Publishers, Gent, 2021, 160 p. : ill. ISBN 9789461617149


  

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 3, MAART 2023

Dans, Panfilo, dans

Kyrian Esser

De tedere verteller

Olga Tokarczuk

Een klein detail

Adania Shibli

Gerber

Friedrich Torberg

Schoonheid op aarde

Charles Ferdinand Ramuz

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 3, MAART 2023

De drie broertjes Bok

Mac Barnett, Jon Klassen (ill.)

Een museum om nooit te vergeten

Coco & June

Neem nooit een beste vriend

Erna Sassen, Martijn van der Linden (ill.)

Toen Raaf links afsloeg

Evelien De Vlieger, Karst-Janneke Rogaar (ill.)

Ukkie en kleine Pukkie

Lu Fraser, Kate Hindley (ill.)

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri