Nederlands proza

BOEKEN NR. 1, JANUARI 2022

Maarten Inghels: Het mirakel van België

door Tom Rummens

Niks officieel bezitten en toch leven als God in Frankrijk, en als een wilde weldoener strooien met geld, telefoons en zelfs auto’s. Het is weinigen gegeven, maar Piet Van Haut slaagt er al vijfendertig jaar in. Als meesteroplichter geeft hij zich uit voor diplomaat, hooggeplaatste politiecommissaris, CEO bij Johnson & Johnson, Arabische prins en nog een resem andere zogezegde functies. Liegen en bedriegen is zijn modus operandi, schaamte kent hij niet. Het ene verhaal klinkt al fantastischer dan het andere.  

Hij vliegt met privéjets, beschikt over vele kredietkaarten, eet in de meest exquise restaurants en slaapt in de mooiste hotels. De wereld ligt aan zijn voeten. Zijn relatie met vrouwen is bijzonder. Zijn onverzadigbare ego wordt uiteraard gestreeld door de aandacht die hij van hen krijgt, maar in seks is hij niet echt geïnteresseerd – gaandeweg wordt wat dat betreft een tipje van de sluier gelicht. Piet Van Haut heeft niet alleen veel fantasie, maar ook een grote rugzak vol trauma’s en complexen.
 
Maarten Inghels zag er terecht voer in voor een grote roman. Niet alleen het leven en de wandel van Van Haut zelf staat daarin centraal. Het is eerder nog de hachelijke onderneming van het schrijven van het boek zélf, die van Het mirakel van België een pageturner maakt. Want hoezeer Van Haut ook uit is op publiciteit (minstens honderdduizend exemplaren zullen er van het boek verkocht worden, alleen maar omdat zijn naam erop staat, zo beweert de oplichter voortdurend), er zijn uiteraard ook veel geheimen die het daglicht niet zouden verdragen.
 
En bovendien is er de band tussen de schrijver en zijn onderwerp, tussen Inghels en Van Haut dus in dit geval, die een eindeloos intrigerend motief vormt in deze roman. Want hoe langer Inghels aan het boek werkt, hoe inniger hij vervlochten geraakt met het leven en de persoonlijkheid van Van Haut. Twee aan elkaar tegengestelde mensen lijken het wel: de flamboyante, extraverte, aan aandacht verslaafde meesteroplichter en rokkenjager versus de timide schrijver, op zoek naar iets hogers, maar ook gesteld op zijn rust en privacy. Dat is natuurlijk onmogelijk, want ook al stelt Van Haut Inghels vaak trots voor als ‘zijn biograaf’, de schrijver is net zo goed een potentieel slachtoffer voor de oplichter. Inghels komt steeds meer te weten over Van Haut, maar omgekeerd is dat ook het geval. Wanneer Piet Van Haut zijn naam verandert in Maarten Inghels, wordt het pas echt link.
 
Tientallen ontmoetingen en honderden telefoongesprekken vinden plaats tussen deze twee figuren, en dit gedurende enkele jaren. Inghels krijgt gaandeweg steeds meer spijt van zijn beslissing om het boek te schrijven, maar hoe langer de relatie in stand blijft, hoe vaster hij verstrikt raakt in de netten van Van Haut. Hoe meer afstand hij wil nemen van Van Haut, hoe groter het verlangen om dichterbij te komen, om hem toch te begrijpen, om te weten waar de waarheid eindigt en de leugen begint. In Het mirakel van België vervaagt de grens tussen realiteit en fictie radicaal en op verschillende niveaus tegelijk. Hoe sneller je de pagina’s omdraait, hoe verder je afdrijft van wat je zeker dacht te weten.
 
Maarten Inghels: Het mirakel van België, Das Mag, Amsterdam 2021, 436 p. : ill. ISBN 9789493248045

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 3, MAART 2024

Binnen in de aarde is een berg

Hester Knibbe

De zomers

Ronya Othmann

Het mensenschip

Autran Dourado

Onze James. De vrouwen van Ensor

Jan Bultheel, Eric Min (nawoord)

Woestijnpassages

Emmelien Kramer

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 3, MAART 2024

Een toren van tijgers

Lizette de Koning, Gareth Lucas (ill.)

Eenbeen

Thijs Goverde

Roofvogels. De mooiste en machtigste dieren in de lucht

Walter De Raedt, Joris De Raedt (ill.)

Salto

Arndís Thórarinsdóttir, Linde Faas (ill.)

Springlevend

Saskia de Bodt

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri