Nature Writing

James Rebanks: English Pastoral / Pastorale / Boerenleven

door Kris van Zeghbroeck

James Rebanks leerde de boerenstiel van zijn grootvader, vocht met zijn vader om te overleven als schapenboer en zet nu mee richtlijnen uit voor de ecologische landbouw van de toekomst onder de noemer 'regenerative agriculture'.

Of hoe hij als vroegtijdige schoolverlater via avondschool zijn diploma haalde om aan de universiteit van Oxford de geschiedenis van rurale gemeenschappen te bestuderen.

Hij combineert het kweken van schapen in The Lake District (Matterdale) met het schrijven van rapporten en het afreizen van de wereld als adviseur landbouw en ecologie voor de UNESCO.

Dankzij het succes van zijn autobiografische debuut The Shepherd's Life (2015 (Het Herdersleven), geïnspireerd door de haast gelijknamige klassieker A Shepherd's Life (1910) van W.H. Hudson) en de fotografische spin-offs weet hij vandaag te overleven als schaapherder in The Lake District (Cumbria).

Zijn persoonlijke verhaal als schaapherder, krijgt in zijn tweede boek English Pastoral (2020, eerst vertaald als Pastorale, later als Boerenleven) het bredere verhaal van de boerenstiel en de culturele landschappen die er aan de grondslag van liggen zijn beslag.

Binnen het historisch gegroeide drieluik Nostalgia (Nostalgie), Progress (Vooruitgang) en Utopia (Utopie) wordt de aloude traditie, de industriële omslag om te overleven en de ecologogisch ondersteunde terugkeer naar het biodiverse landschap binnen de landbouw getoets aan de evolutie binnen de eigen familiale schapenboerderij.

Na een shortlist nominatie voor de Wainwright Prize (UK Nature Writing) in 2016, werd James Rebanks laureaat in 2021 met English Pastoral. Voor de Corona-pandemie was nature writing in het Verenigd Koninkrijk al aan een heropleving toe, maar door een intensiever teruggrijpen naar de eigen natuur tijdens de lockdown kent de verkoop van het genre een ware boom.

James Rebanks: English Pastoral, Allan Lane, London, 2020, 286 p. ISBN 9780241245729. Distributie Penguin RandomHouse Benelux

James Rebanks: Pastorale, Hollands Diep, Amsterdam, 2020, 269 p. ISBN 9789048837946. Vertaling van English Pastoral door Catalien Van Paassen. Distributie Overamstel Uitgevers

James Rebanks: Boerenleven, Hollands Diep, Amsterdam, 2021, 269 p. ISBN 9789048861255. Vertaling van English Pastoral door Catalien Van Paassen. Distributie Overamstel Uitgevers

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 8, OKTOBER 2023

Geest komt op

Isabella Hammad

Het voorland

Herman Leenders

Treurwil

Rik van Puymbroeck

Tussen verleden en toekomst. Acht oefeningen in het politieke denken

Hannah Arendt

Valse krengen

Camila Sosa Villada

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 8, OKTOBER 2023

De tuin van mijn Baba

Jordan Scott, Sydney Smith (ill.)

Levi’s nieuwe liedje

Edward van de Vendel, Saskia Halfmouw

Mahmood en de gouden honden

Jan de Leeuw, Noëmi Plateau (ill.)

Over een zombiefilm en gelukkige getallen

Jaco Jacobs

Woorden temmen. Toon de stad

Lies Van Gasse, Laurens Ham (sam.)

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri