Vertaald proza

BOEKEN NR. 1, JANUARI 2021

Siri Ranva Hjelm Jacobsen: Eiland

door Kris Velter

Eiland is de debuutroman van de Deense Siri Ranva Hjelm Jacobsen (°1980). Het is gebaseerd op de familiegeschiedenis van de auteur. In een notie achteraan het boek schrijft ze: ‘Mijn eigen omma en abbe waren gelukkigerwijs mensen en geen romanpersonages. Ter zaliger nagedachtenis aan hen.’ Met omma, oma Marita, opent het boek. De lezer kan nog niet meteen plaatsen over wie het precies gaat, waar zij zich bevindt en wanneer de gebeurtenis plaatsvindt. Er is sprake van het eiland Suduroy, het zuidelijkste eiland van de Faeröer. Binnenkort begint Marita’s reis naar een land waar spoorlijnen bestaan. Fritz is haar verloofde. Met een stuk ijzerdraad heeft de omma in haar baarmoedermond gesneden. Er wordt verteld over Rode Ragnar, de oudere broer van haar abbe, die timmerman en communist is. Marita gaat naar de laatste zondagsdienst voor haar vertrek.   

De ietwat raadselachtige opening van het boek zet meteen de toon. Een verhaal zal worden verteld, maar dat zal duidelijk niet chronologisch gebeuren. De puzzelstukken passen maar op het einde van de roman in elkaar. In korte hoofdstukken springt Jacobsen van de ene tijd naar de andere en van deze naar een andere plaats. Samen met de sobere maar mooie literaire taal en de sfeerzetting, zorgt deze structuur voor een aantrekkelijke roman. De auteur had immers ook rechttoe rechtaan kunnen schrijven.
 
Samen met haar moeder en vader, keert een jonge vrouw terug naar de Faeröer, waar ze nooit heeft gewoond, maar dat ze wel haar thuis noemt. Ze komt hiermee terug op een eerder ingenomen standpunt:
 
‘Mensen zeggen zo veel over wat thuis is. Een toestand, de mensen die je ontmoet, dat soort dingen. Ik dacht dat het kul was. Iets wat wereldvreemde backpackers zeggen met hun mond vol aarde, vol vlees, terwijl ze zich door de wereld heen smakken. Thuis is een toponiem, dacht ik. Een plaatsnaam.’
 
Haar grootouders emigreerden net voor de Tweede Wereldoorlog van de Faeröer naar Denemarken. Ze zijn nog jong, beginnen een nieuw leven en krijgen kinderen en kleinkinderen. De ik-figuur gaat op zoek naar het verleden, naar kleine en grote gebeurtenissen, leuke anekdotes en belangwekkende  familiegeschiedenissen.  
 
Het spreekt voor zich dat het hoofdthema van de roman de emigratie is. Maar ook boeiende thema’s die daarbij horen: thuis zijn en thuis komen, ballingschap, de spanning tussen traditie en vernieuwing, identiteit en de heikele kwestie van hoe een maatschappij omgaat met de anderen en het anders zijn. De lezer kan zich ook vermaken met de vraag wat het motto van de roman, dat afkomstig is van de IJslandse zangeres Björk, betekent:  
‘Come on girl
let’s sneak out of this party
it’s getting boring’.
 
Siri Ranva Hjelm Jacobsen: Eiland, Oevers, Zaandam 2020, 188 p. Vertaling van Ø door Kor de Vries. ISBN 9789492068477. Distributie Elkedag Boeken 

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 3, MAART 2024

Binnen in de aarde is een berg

Hester Knibbe

De zomers

Ronya Othmann

Het mensenschip

Autran Dourado

Onze James. De vrouwen van Ensor

Jan Bultheel, Eric Min (nawoord)

Woestijnpassages

Emmelien Kramer

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 3, MAART 2024

Een toren van tijgers

Lizette de Koning, Gareth Lucas (ill.)

Eenbeen

Thijs Goverde

Roofvogels. De mooiste en machtigste dieren in de lucht

Walter De Raedt, Joris De Raedt (ill.)

Salto

Arndís Thórarinsdóttir, Linde Faas (ill.)

Springlevend

Saskia de Bodt

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri