Non-fictie

BOEKEN NR. 9, NOVEMBER 2023

Mary Beard: Keizer van Rome. Heersen over het Romeinse Rijk

door Dieter Wildemauwe

Mary Beard bevindt zich weer op het terrein waar ze zich het beste voelt. In haar vorige boek, Twaalf Keizers (Athenaeum 2021), verkende ze hoe de eerste Romeinse Augusti in latere eeuwen afgebeeld en verbeeld werden. Nu keert ze terug naar de oudheid zelf, van halfweg de eerste eeuw voor tot 235 na Christus. Wie haar magnum opus SPQR (Athenaeum 2016, 2023) heeft gelezen, weet waarom: toen heette het dat met de toekenning van het Romeinse burgerschap aan alle vrije inwoners van het rijk een lang proces van romanisering werd afgerond, nu dat het keizerschap an sich na dat jaar totaal veranderde. Beide zijn goede redenen om die afbakening te maken en het is vooral dat laatste waar ze nu op focust. Valt er dan een portret te schetsen van ‘de’ keizer?  

Het lijkt een grove simplificering van bijna 300 jaar soms woelige geschiedenis, maar dat is het niet. Wie uitzoomt en abstractie maakt van details, vindt heel wat gelijkenissen. Het geringe onderscheid tussen de traditionele keizerbustes laat dat al zien: het ging vooral over het verbeelden van continuïteit, of net niet als de afgezette vorst beter vergeten werd. Voor een moderne toeschouwer is Caligula geen Marcus Aurelius, maar in de praktijk ging het wellicht anders. Uit verscheidene bronnen blijkt dat de doorsnee inwoner van het Imperium Romanum er geen idee van had wie nu eigenlijk keizer was en dat deed er ook niet toe, als hij maar zorgde voor orde en indien daarom gevraagd een oordeel velde bij geschillen.
 
En zo krijgen we een portret in dwarsdoorsnede. Wie vormde zijn entourage, wie mocht (of moest) aanschuiven aan tafel, waar verbleef hij… Uiteraard keren veel bekende anekdotes terug, iets wat Mary Beard zelf ook toegeeft. Het idee voor dit boek is dertig jaar oud en de smeuïgste verhalen kennen we onderhand al: de vergiftigingsdood van Nero’s halfbroer Britannicus, Caligula die zijn paard tot consul wil benoemen of Commodus – the gladiator – die met een afgehakte struisvogelkop de senatoren op de eerste rij van het amfitheater wil intimideren.
 
Wel legt ze hier de verhalen en de traditionele toewijzingen van beelden of gebouwen naast de bronnen en zoekt ze ook verklaringen. Domitianus vergastte zijn genodigden ooit op een volledig zwart diner, van eten over bedienden tot aankleding, maar was dat om hen bang te maken? Of moeten we het filosofischer bekijken? Elegabalus’ verkleedpartijtjes als vrouw worden nu nog bespot, maar waren misschien een uiting van zijn genderfluïditeit?
 
En zo stelt ze vaak het vastgeroeste beeld vaak bij. Onze kijk op Hadrianus is zwaar beïnvloed door Marguerite Yourcenar, die er volgens Mary Beard een typisch pacifist uit het midden van de twintigste eeuw van maakt. Maar met haar blik op Elegabalus is ook zij een kind van haar tijd. Benieuwd wie haar inzichten over enkele decennia weer zal bijstellen.
 
Mary Beard: Keizer van Rome. Heersen over het Romeinse Rijk, Athenaeum-Polak en Van Gennep, Amsterdam 2023, 456 p. : ill. ISBN 9789025316655. Vertaling van Emperor of Rome. Ruling the ancient Roman world. Distributie L&M Books

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies



ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri